Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Αμαξίδιο και σώμα σε ταλαντώσεις.

Πάνω σε λείο οριζόντιο επίπεδο ηρεμεί ένα αμαξίδιο μάζας Μ=3kg, δεμένο στο άκρο οριζόντιου ιδανικού ελατηρίου σταθεράς k1=120Ν/m. Πάνω στο αμαξίδιο ηρεμεί ένα σώμα Σ μάζας m=1kg, δεμένο και αυτό στο άκρο δεύτερου οριζόντιου ιδανικού ελατηρίου σταθεράς k2=130Ν/m, όπως στο σχήμα, χωρίς να αναπτύσσονται δυνάμεις τριβής μεταξύ των δύο σωμάτων . Θεωρούμε ότι τα κέντρα μάζας των δύο σωμάτων βρίσκονται στη θέση x=0. Τραβάμε αργά-αργά το αμαξίδιο προς τα αριστερά μετακινώντας το κατά d=0,2m και τη στιγμή t=0, το αφήνουμε να κινηθεί.
i)   Αν δεν υπάρχουν τριβές μεταξύ αμαξιδίου και σώματος Σ, θεωρώντας την προς τα αριστερά κατεύθυνση ως θετική να γίνουν οι γραφικές παραστάσεις x=x(t) της θέσης κάθε σώματος σε συνάρτηση με το χρόνο, σε βαθμολογημένους άξονες.
 ii)  Αν υπάρχουν τριβές μεταξύ σώματος και αμαξιδίου, με αποτέλεσμα να μην παρατηρείται ολίσθηση μεταξύ τους, να γίνει το διάγραμμα x=x(t) της θέσης του συστήματος σε συνάρτηση με το χρόνο και να υπολογιστεί ο ελάχιστος συντελεστής οριακής τριβής, μεταξύ των δύο σωμάτων για την παραπάνω κίνηση.
Δίνεται π2=10 και ότι κατά τη διάρκεια των ταλαντώσεων, το αμαξίδιο δεν κτυπά στα τοιχώματα, αλλά και το σώμα Σ δεν θα φύγει από το αμαξίδιο, ούτε θα κτυπήσει κάπου.
ή
Αμαξίδιο και σώμα σε ταλαντώσεις.



2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ.ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΕΑΝ ΕΝΑ ΑΠΛΟ ΕΚΚΡΕΜΕΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΕ ΕΚΤΟΣ ΠΕΔΙΟΥ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ.υΠΟΘΕΤΩ ΟΤΙ ΤΟ ΣΧΟΙΝΙ ΔΕ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΤΕΝΤΩΘΕΙ ΑΡΑ ΔΕ ΘΑ ΕΚΑΝΕ ΤΑΛΑΝΤΩΣΗ. ΩΣ ΕΚ ΤΟΥΤΟΥ ΔΕ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΟΔΟΣ . ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΗ Η ΣΚΕΨΗ ΜΟΥ? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Διονύσης Μάργαρης είπε...

Αν κατάλαβα το ερώτημα, μιλάς για απλό εκκρεμές εκτός πεδίου βαρύτητας;
Μα, δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα.
Η ταλάντωση του απλού εκκρεμούς οφείλεται στο βάρος.