Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Ελαστική κρούση και ωθήσεις.

Η αντίθετη πορεία, στο θέμα της προηγούμενης ανάρτησης, με τίτλο: " Κάτι περίεργο συμβαίνει στην ελαστική κρούση!!!"


Έστω μια ελαστική μετωπική κρούση δύο σφαιρών Α και Β, οι οποίες κινούνται στην ίδια ευθεία, όπως στο σχήμα:

Να αποδειχθεί ότι η ώθηση της δύναμης, που ασκείται στην σφαίρα Α, μέχρι τη στιγμή της μέγιστης παραμόρφωσης, είναι ίση με την ώθησή της, από κει και πέρα.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

καλημερα κ.Μαργαρη. ηθελα να σας ρωτησω για μια ασκηση που ετυχε να βρω σε καποιο βιβλιο.1. Μεσα σε ενα καροτσακι που κινειται χωρις τριβες σε οριζοντιο δαπεδο με ταχυτητα υ ριχνουμε απο μικρο υψος αμμο με σταθερο ρυθμο. Λογω Α.Δ.Ο στον χχ η ταχυτητα του συστηματος μειωνεται.2.Εαν υποθεσουμε οτι το καροτσακι κινειται χωρις να δεχεται επιπλεον αμμο απο ψηλα και απο καποια οπη στο κατω μερος χάνει αμμο η ταχυτητα του αμαξιου νομιζω οτι δε θα αλλαξει.3.Εαν συνδυασουμε τις δυο περιπτωσεις δηλαδη να εισερχεται αμμος απο ψηλα και το ιδιο ποσο αμμου να εξερχεται απο κάτω , τι θα συμβει στη ταχυτητα του αμαξιου; Ευχαριστω πολυ.

Διονύσης Μάργαρης είπε...

Γιατί αλλάζει η ταχύτητα του αμαξιδίου όταν πέφτει η άμμος;
Γιατί θα ασκηθεί οριζόντια δύναμη σε κάθε κόκκο για να αποκτήσει οριζόντια ταχύτητα, με αποτέλεσμα να ασκεί και οριζόντια δύναμη στο αμαξίδιο και να το επιβραδύνει.
Πώς φεύγει η άμμος από το αμαξίδιο;
Αν κάθε κόκκος πέφτει με αρχική οριζόντια ταχύτητα, ίση με του αμαξιδίου, τότε η απομάκρυνση της άμμου, δεν προκαλεί αλλαγή στην ταχύτητα του αμαξιδίου. Τι συμβαίνει όμως, αν κάθε κόκκος φεύγει χωρίς οριζόντια ταχύτητα;

Διονύσης Μάργαρης είπε...

Και μια συζήτηση που προκάλεσε το ερώτημα σου, από εδώ:
http://ylikonet.gr/group/ctaxi/forum/topics/3647795:Topic:131018?xg_source=activity

Ανώνυμος είπε...

Να σας ευχαριστήσω για την απάντησή σας. Θα σας ενοχλήσω για ακόμα μια άσκηση που επεσε στα χερια μου. Η ασκηση εχει ως εξης: Ενας ανθρωπος που στεκεται ακινητος σε πατινια κρατα στα χερια του δυο μπαλες. Τη πρωτη φορά τις εκτοξευει μια μια προς τα πισω με ταχυτητα υ ως προς αυτόν ενω τη δευτερη φορα και τις δυο μαζί με ταχυτητα υ ως προς αυτόν. Σε ποια περιπτωση αποκτα μεγαλύτερη ορμή; Όποτε βρείτε χρόνο θα ηθελα την αποωη σας. Καλο βραδυ.

Διονύσης Μάργαρης είπε...

Αγαπητέ φίλε δες την ανάρτηση από εδώ
http://ylikonet1.blogspot.gr/2012/10/blog-post_9.htm