Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

Άντληση νερού με λάστιχο

Διαθέτουμε μια πολύ μεγάλη δεξαμενή με νερό, από την οποία θα αντλήσουμε νερό, με χρήση ενός λάστιχου (σωλήνα) ΑΒ, το οποίο χρησιμοποιείται όπως στο σχήμα.
i) Η ταχύτητα εκροής στο άκρο Β του λάστιχου, εξαρτάται:
α) Από το ύψος Η=h1.
β) Από το ύψος Η=h1+h2.
γ) Από το ύψος Η= h1+h2+h3.
δ) Από το ύψος h3, αρκεί να έχουμε εκροή.
ii) Η πίεση στον άξονα του λάστιχου έχει ελάχιστη τιμή:
α) pmin=pατμ,  β) pmin=pατμ+ρgh2,  γ) pmin=pατμ-ρgh1, δ) pmin=pατμ-ρg(h1+h2+h3)
Να δικαιολογήσετε τις απαντήσεις σας.
Το νερό να θεωρηθεί ιδανικό ρευστό και το ύψος του νερού στη δεξαμενή σταθερό.
ή

Άντληση νερού με λάστιχο

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γεια σας. Θα ηθελα να σας ρωτησω στην εξισωση του Μπερνουλλι ποια ακριβως πειση μειωνεται οταν κατα μηκοςενος οριζοντιου σωληνα αυξανεται η ταχύτητα; Υποθετω οτι εννοει την πιεση που θα μετρουσε ενα μανομετρο παραλληλο στα τοιχωματα του σωληνα. Διοτι ενα μανομετρο καθετο στη ροη του υγρου νομιζω οτι θα μετρα μεγαλυτερη πιεση. Ποια ειναι τελικα η στατικη πιεση; Μπορειτε να με βοηθησετε να τα ξεκαθαρισω λιγο; Ευχαριστω πολυ.

Διονύσης Μάργαρης είπε...

Δεν καταλαβαίνω το νόημα του μανόμετρου παράλληλα ή κάθετο στο σωλήνα.
Για δες τις ασκήσεις ρευστών και νομίζω ότι θα βρεις το ερώτημα που σε απασχολεί:
http://ylikonet.gr/%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%81%CF%84%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/%CF%81%CE%B5%CF%85%CF%83%CF%84%CE%AC/

Ανώνυμος είπε...

Γεια σας και παλι. Θα προσπαθησω να σας ξαναρωτησω με ενα παραδειγμα. οταν ποτιζουμε με το λαστιχο και καποια στιγμη με το δαχτυλο μας κλεινουμε ενα μερος της τρυπας η ταχυτητα του νερου αυξανεται . η πιεση λεμε οτι μειωνεται. η απορια μου ειναι η εξης. Αν φανταστουμε 2 ιδιες επιφανειες η μια καθετη στη ροη του νερου και η αλλη παραλληλη, η δυναμη που δεχονται αρα και η πιεση ειναι η ιδια; Εγω νομιζω οτι δεν ειναι ιδια.Η πιεση στα τοιχωματα του σωληνα ειναι λιγοτερη σε σχεση με αυτη που ασκειται στην επιφανεια που ειναι καθετη στη ροη του υγρου. Ειναι λαθος αυτο : Ευχαριστω πολυ.

Διονύσης Μάργαρης είπε...

Αν βάλεις μια επιφάνεια κάθετη στη ροή, τότε την ανακόπτεις και η πίεση αυξάνεται.
Είναι αυτό που λέμε πίεση ανακοπής.
Δες την ανάρτηση:
http://dmargaris2.blogspot.gr/2015/08/blog-post_31.html

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστω για το ενδιαφερον σας να με βοηθησετε. Δυστυχως δε μπορω να σας μεταφερω την απορια μου οπως την εχω στο μυαλο μου. Απλα θα σας πω πως εξηγω για π.χ το κλεισιμο 2 φυλλων χαρτιου οταν διοχετευουμαι ρευμα αερα αναμεσα τους. Οταν ο αερας ειναι ακινητος οι δυναμεις που ασκουνται σε καθε φυλλο χαρτιου στις δυο πλευρες ειναι ισες. Οταν ο αερας αναμεσα στα δυο χαρτια κινειται, οι δυναμεις που ασκει στα φυλλα χαρτιου μειωνονται μιας και τα μορια καθως τρεχουν χτυπουν λιγοτερες φορες ανα sec στις εσωτερικες επιφανειες. επειδη οι δυναμεις απο την εξω πλευρα ειναι μεγαλυτερες για αυτο και τα φυλλα κλεινουν. Καπως ετσι εξηγω και το παραδειγμα με το λαστιχο και το νερό. Ειναι εντελως λαθος η εξηγηση που δινω; Ευχαριστω πολυ και καλο βραδυ

Διονύσης Μάργαρης είπε...

΄Μου είναι κάπως δύσκολο να απαντώ σε κάποιον; κάποια; ανώνυμα.
Είσαι μαθητής; Είσαι συνάδελφος;
Δεν συμφωνώ με την ερμηνεία που δίνεις παραπάνω. Γιατί;
Διάβασε την ανάρτηση (και τη συζήτηση που ακολούθησε)
http://ylikonet.gr/2016/12/29/%cf%81%ce%b5%cf%85%cf%83%cf%84%ce%ac-%cf%83%cf%84%ce%b7-%ce%b3%ce%84-%ce%bb%cf%85%ce%ba%ce%b5%ce%af%ce%bf%cf%85/

Διονύσης Μάργαρης είπε...

Η ανάρτηση έχει τίτλο:
Ρευστά στη Γ΄ Λυκείου

Unknown είπε...

διαχωριζεις την πιεση απο τη δυναμη νομιζω λνθασμενα αφου πιεση ισον δυναμη προς επιφανεια.επισης τα οργανα μετρησης πρεπει να τοποθετουνται σωστα και οχι με γριφους εχω δικιο;Τελος η διατυπωση στο ερωτημα δεν βοηθαει τον αναγνωστη παντα κατα την προσωπικη μου γνωμη ευχαριστω.