Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

Για να μην χάσουμε τα συμπεράσματα.

Η τομή ενός ομογενούς στερεού s είναι ορθογώνιο ΑΒΓΔ με πλευρές (ΑΒ)=2α και (ΑΔ)=3α. Αφήνουμε το στερεό σε κεκλιμένο επίπεδο κλίσεως θ, όπου ημθ=0,6 και συνθ=0,8. Να εξετάσετε αν το στερεό θα ανατραπεί, όταν για το συντελεστή τριβής μεταξύ του στερεού s και του επιπέδου, ισχύει:

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα Κύριε Μάργαρη. Στο αρχείο που δίνεται τη λύση έχετε και κάποια παραδείγματα πριν πάτε στο κεκλιμέμο δάπεδο. Στο πρώτο παράδειγμα για το σώμα που θυμίζει τον Πύργο της Πίζας και για την περίπτωση όπου το δάπεδο είναι λείο , γιατί πήρατε ροπές ως προς το κέντρο και κυρίως οι δυνάμεις Ν και Β αποτελούν ζεύγος δυνάμεων?

Διονύσης Μάργαρης είπε...

Καλημέρα
Για να μην ανατρέπεται το στερεό θα πρέπει Στ=0 ως προς οποιοδήποτε σημείο, αν εξασφαλίσουμε πρώτα ότι ΣΦ=0.
Αν δεν ξέρουμε τι συμβαίνει με τις δυνάμεις, πρέπει να πάμε στο κέντρο μάζας, αφού ακόμη και αν ΣF διάφορο του μηδενός, δεν υπάρχει ανατροπή αν Στ=0, ως προς το κ.μ. Τότε αγων=0.
Αποτελούν ζεύγος;
Αν ισορροπεί ναι.
Αν δεν ισορροπήσει όχι.

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα και σε εσάς. Άρα ,για να δω εάν κατάλαβα καλά ,για την άσκηση με το σώμα στο οριζόντιο επίπεδο η απάντηση είναι ότι αφού ο φορέας του βάρους δε διέρχεται από τη βάση στήριξης το σώμα ανατρέπεται. Στην περίπτωση που είναι λείο το δάπεδο η συνισταμένη δύναμη είναι κατακόρυφη και το κέντρο μάζας επιταχύνεται προς τα κάτω οπότε δενυπάρχει ζεύγος. Ταυτόχρονα αφου Στ διαφορο του μηδεν ως προς το κέντρο μάζας το σώμα περιστρέφεται ταυτόχρονα γύρω από το κέντρο μάζας.Δηλαδή σύνθετη κίνηση ως προς το κέντρο μάζας.Σωστά το κατάλαβα:

Διονύσης Μάργαρης είπε...

Σωστά!