Σάββατο 4 Μαρτίου 2017

Μια ράβδος κρέμεται και μετά γλιστράει

Μια ομογενής ράβδος ΑΒ μήκους 2m και μάζας 4kg, κρέμεται μέσω νήματος, το οποίο  δένεται στο άκρο της Β, από σταθερό σημείο Ο, ενώ στηρίζεται σε λείο οριζόντιο επίπεδο (1) με το άκρο της Α.

i)  Σε ποια ή σε ποιες από τις παραπάνω θέσεις μπορεί να ισορροπεί η ράβδος; Να δικαιολογήσετε την απάντησή σας, εξηγώντας και την ισορροπία και τη μη ισορροπία, για κάθε περίπτωση.
ii) Η ράβδος αυτή τοποθετείται σε άλλο οριζόντιο επίπεδο (2) με το οποίο σχηματίζει γωνία θ, και αφήνεται να πέσει, ξεκινώντας από την ηρεμία. Αν το άκρο της Α μετατοπισθεί κατά 0,2m, μέχρι που το άκρο Β να φτάσει στο επίπεδο:
 α) Να αποδείξετε ότι το επίπεδο (2) είναι λείο.
 β) Να βρεθεί η αρχική επιτάχυνση του άκρου Α.
γ) Να υπολογιστεί η κινητική ενέργεια της ράβδου τη στιγμή που γίνεται οριζόντια (που το άκρο Β φτάνει στο επίπεδο…).
Δίνεται η ροπή αδράνειας της ράβδου ως προς κάθετο άξονα που περνά από το μέσον της Ι= 1/12 Μl2 , g=10m/s2, ενώ συνθ=0,8 και ημθ=0,6.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλημερα κυριε Μαργαρη. Εχω μια απορια απο καιρο για το σχεδιασμο δυναμεων σε ενα αμαξι οταν κινειται χωρίς ολισθηση και με ολισθηση. Αν καταλαβαινω καλα μεσω του κινητηρα ασκειται ροπη η οποια περιστρεφει τους τροχους και η οποια μεσω του γκαζιου και του φρενου μπορεί να τον επιταχύνει η να τον επιβραδυνει περιστροφικά. Η δύναμη τριβης λοιπον ειναι η μονη υπευθυνη για τη μεταφορική κινηση. Αν το αυτικινητο επιταχύνεται ( χωρις ολισθηση) η τριβη ειναι στατικη και εχει κατευθυνση προς τα εμπρος. Εαν επιβραδύνεται ( χωρις ολισθηση) η τριβη ειναι στατικη και εχει κατευθυνση προς τα πισω. Εαν κινειται με σταθερή ταχύτητα πρεπει να ειναι μηδεν. Στη περιπτωση που οι τροχοι γλυστρούν ειναι κινητικη τριβη και ειναι προς τα πισω. Ετσι ειναι τελικά ; Μπορειτε να με βοηθήσετε σας παρακαλω?

Διονύσης Μάργαρης είπε...

Γιατί δεν βάζεις το ερώτημα στο δίκτυο, όπου δίνονται απαντήσεις.
Το Blogspot δεν είναι για συζητήσεις...
http://ylikonet.gr/2017/03/04/%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%cf%81%ce%ac%ce%b2%ce%b4%ce%bf%cf%82-%ce%ba%cf%81%ce%ad%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%b9-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%ac-%ce%b3%ce%bb%ce%b9%cf%83%cf%84%cf%81%ce%ac%ce%b5/