Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2008

Ισορροπία στερεού και δύναμη που ασκείται στη σανίδα από ένα κινούμενο σώμα.

Η ράβδος ΑΒ μήκους 4m και βάρους 100Ν μπορεί να στρέφεται γύρω από οριζόντιο άξονα που διέρχεται από το άκρο της Α και ισορροπεί όπως στο σχήμα, δεμένη με νήμα στο άκρο της Β, το οποίο είναι κάθετο σε αυτήν. Κατά μήκος της ράβδου κινείται ένα σώμα Σ μάζας m1=5kg με επιτάχυνση α=2m/s2. Αν η κλίση της σανίδας είναι θ, όπου ημθ=0,6 και συνθ = 0,8, να βρεθούν η τάση του νήματος και οι συνιστώσες της δύναμης που δέχεται η σανίδα από τον άξονα Fx και Fy, όπου η μια έχει την διεύθυνση της σανίδας και η άλλη κάθετη σε αυτήν τη στιγμή που το σώμα περνά από την θέση Ο, απέχοντας 1m από το άκρο B. g=10m/s2.







2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Μάργαρη καλησπέρα. Θα ήθελα τη γνώμη σας πάνω σε μια άσκηση από βιβλίο για υποψηφίους του ΑΣΕΠ.Θα προσπαθησω να σας περιγραψω το σχήμα όσο καλύτερα μπορώ.Έχουμε ενα οριζόντιο αμαξακι ,στο μεσο του οποιου υπαρχει καθετα μια κατακορυφη δοκος ενωμενη με αυτο.Στο πανω μερος της δοκου υπαρχει άλλη δοκος καθετα τοποθετημενη (δηλ παραλληλα στο αμαξακι) η οποια μπορει να περιστραφει . Το κοινο σημειο επαφης είναι στο μεσον της πανω δοκου. Στη μια ακρη της πανω δοκου εχουμε τοποθετησει ενα σωμα ενω απο το αλλο ακρο της κρεμεται μεσω νηματος ενα δευτερο σωμα.(Ζυγος ειναι ουσιαστικα). Η ασκηση λεει οτι οταν το αμαξι ειναι ακινητο η πανω ραβδος ισορροπει οριζοντια.Εαν το αμαξι αποκτησει σταθερη επιταχυνση να εξετασουμε αν θα καταστραφει η ισορροπια. Η δικη μου αποψη είναι οτι η ραβδος θα ισορροπει σχηματιζοντας γωνια με τον οριζοντιο αξονα ετσι ωστε στα 2 σώματα να δημιουργειται η απαραιτητη ΣF που θα τα επιταχυνει.Δεν ξερω εαν καταλαβατε (κυριως)το σχημα και γενικα την ασκηση.Εαν μπορεσετε θα ηθελα την γνωμη σας. Ευχαριστω και σγνωμη για τη ταλαιπωρια της κακης περιγραφης του σχηματος.

Διονύσης Μάργαρης είπε...

Αγαπητέ φίλε/
Γράφετε:
" υπαρχει άλλη δοκος καθετα τοποθετημενη (δηλ παραλληλα στο αμαξακι) η οποια μπορει να περιστραφει . Το κοινο σημειο επαφης είναι στο μεσον της πανω δοκου."
Το ερώτημά μου είναι:
Η πάνω δοκός μπορεί απλά να στρέφεται οριζόντια ή και σε κατακόρυφο επίπεδο;
Αν στρέφεται μόνο οριζόντια, τότε το νήμα θα εκτραπεί από την κατακόρυφο (για να μπορέσει να ασκηθεί η απαραίτητη δύναμη για την επιτάχυνση), οπότε τότε η οριζόντια συνιστώσα της τάσης του νήματος θα έχει ροπή ως προς τον άξονα και η ράβδος θα περιστραφεί, πράγμα που σημαίνει ότι καταστρέφεται η ισορροπία.
Αν τώρα μπορεί η ράβδος να περιστραφεί και σε κατακόρυφο επίπεδο, τότε θα ισχύει αυτό που λέτε.