Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022

Δυο κύματα σε δυο όμοιες χορδές

 

Στο σχήμα βλέπετε στιγμιότυπα δύο κυματομορφών, σε  δύο ίδια γραμμικά ελαστικά μέσα (δύο όμοιες χορδές και με το ίδιο τέντωμα), τα οποία ελήφθησαν την ίδια στιγμή t1. Η μορφή (1) δείχνει τμήμα της πρώτης χορδής όταν πάνω της διαδίδεται ένα αρμονικό κύμα, ενώ η (2), της δεύτερης χορδής, όπου πάνω της έχει σχηματισθεί ένα στάσιμο κύμα. Στο σχήμα επίσης φαίνεται η ταχύτητα ταλάντωσης δύο σημείων Β και Γ της χορδής.

i)  Το πλάτος του τρέχοντος κύματος (1) είναι ίσο με το πλάτος ταλάντωσης μιας κοιλίας Κ στο στάσιμο κύμα (2);

ii) Να σχεδιάσετε στο σχήμα τις ταχύτητες των σημείων Ε, Η της πρώτης χορδής και των σημείων Κ και Θ. της δεύτερης με το στάσιμο κύμα, την στιγμή t1. Να σχεδιάσετε επίσης τις ταχύτητες ταλάντωσης για δύο σημεία Λ και Μ, αριστερότερα των Β και Γ, όπως στο σχήμα.

iii) Αν υ1 το μέτρο της μέγιστης ταχύτητας ενός σημείου της πρώτης χορδής, στην διάρκεια της ταλάντωσής του και υ2 το μέτρο της μέγιστης ταχύτητας  μιας κοιλίας της δεύτερης χορδής, θα ισχύει:

α) υ1< υ2,  β) υ12,   γ) υ> υ2.

iv) Να σχεδιάσετε αντίστοιχο σχήμα που να εμφανίζονται ξανά τα δύο στιγμιότυπα (για τις ίδιες περιοχές), μετά από χρόνο Δt= ¼ Τ, όπου Τ η περίοδος του τρέχοντος κύματος.

Απάντηση:

ή

Δεν υπάρχουν σχόλια: