Σάββατο 1 Μαΐου 2010

Τελικό Διαγώνισμα 2010.


1)       Το παρακάτω διαγώνισμα δεν αποσκοπεί να «πιάσει» τα θέματα των επικείμενων πανελλαδικών εξετάσεων. Σε καμιά περίπτωση δεν εμπίπτουν στη λογική των λεγομένων «SOS».  Προφανώς δεν διεκδικώ για τον εαυτό μου το ρόλο του μάγου, αλλά ούτε και του παίκτη τζόκερ, που ελπίζει να πιάσει τα νούμερα.
2)       Δεν είναι επίσης ένα διαγώνισμα προσομοίωσης των εξετάσεων. Δεν περιμένω με άλλα λόγια, κάπως έτσι να είναι τα θέματα, οπότε δεν θα πρέπει οι υποψήφιοι που θα δοκιμάσουν να το γράψουν, να το θεωρήσουν σαν ένα δοκιμαστικό που η απόδοσή τους σε αυτό, θα προοιωνίζει και το τελικό αποτέλεσμα.
3)       Είναι απλά μια προσωπική (και συνεπώς υποκειμενική) κατάθεση πρότασης για το επίπεδο αλλά και τον τρόπο διατύπωσης των θεμάτων, που στόχο έχει να αξιολογήσει γνώσεις αλλά και ικανότητες  των μαθητών με καλύτερο τρόπο, από αυτόν που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια.
Έτσι δεν έχουν δοθεί μόρια στο δεύτερο θέμα για την επιλογή της σωστής απάντησης, παρά τα συνολικά μόρια του ερωτήματος. Εξάλλου στο πρώτο θέμα έδωσα 6 ερωτήσεις (αντί για πέντε που δίνονται) θέλοντας να επισημάνω ότι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να δίνουμε ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής και σωστού λάθους, θα πρέπει να αυξηθεί κατά πολύ ο αριθμός τους. Για ευνόητους λόγους εδώ δόθηκε μόνο μια επιπλέον ερώτηση.
Είναι ακόμη, ένα παράδειγμα μιας εξέτασης, σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, ο οποίος προβλέπει μια άσκηση και ένα πρόβλημα, με ό,τι μπορεί να σημαίνουν οι παραπάνω όροι…
4)      Τέλος είναι και μια προσωπική τοποθέτηση εκ των προτέρων, για να μην υποστηρίξει κάποιος ότι κάνουμε εύκολη κριτική των θεμάτων εκ των υστέρων και εκ του ασφαλούς.

ΘΕΜΑ 1°
Στις ερωτήσεις  1-5 επιλέξτε την σωστή πρόταση.
1)   Ένα υλικό σημείο εκτελεί Α.Α.Τ. και τη χρονική στιγμή t=0 διέρχεται από τη θέση ισορροπίας του, κινούμενο προς την αρνητική κατεύθυνση. Τη χρονική στιγμή t1=Τ/3, όπου Τ η περίοδος ταλάντωσης θα ισχύει:
α)   x<0 και α<0
β)  x<0 και υ>0
γ)  x>0 και υ>0
δ)  x>0 και α<0
όπου x η απομάκρυνση, υ η ταχύτητα και α η επιτάχυνση του υλικού σημείου.
Μονάδες  4
 Δείτε τη συνέχεια σε pdf.

Τελικό Διαγώνισμα 2010



Μπορείτε να δείτε σύντομες απαντήσεις του παραπάνω διαγωνίσματος από εδώ.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είναι δυνατό να έχουμε και τις απαντήσεις;

Ανώνυμος είπε...

Για τον υπολογισμό της ροπής αδράνειας της ράβδου ως προς άξονα περιστροφής που διέρχεται από το άκρο Α είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τη θέση του κέντρου μάζας της ράβδου; Αν ναι, προκύπτει αυτό από την εκφώνηση της άσκησης;

Διονύσης Μάργαρης είπε...

Για τον πρώτο ανώνυμο, μόλις βρω λίγο χρόνο θα αναρτήσω τις απαντήσεις
Για το δεύτερο:
Δίκιο έχετε δεν είχα πει ότι η ράβδος είναι ομογενής.