Πέμπτη 22 Μαΐου 2008

ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΦΥΣΙΚΗΣ Γ.Π. ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ.

Κάποτε όλοι μας, καθηγητές και μαθητές παρακολουθούσαμε και είτε ουσιαστικά είτε ωφελιμιστικά, ασχολούμαστε με το ομορφότερο κομμάτι της Φυσικής του Λυκείου. Τη Φυσική της Γενικής παιδείας. Το μάθημα έγινε ουσιαστικά ενδοσχολικό και τις συνέπειες νομίζω τις γνωρίζουμε όλοι. Μπορεί όμως να απέμεινε και κάποιος;;; που να ενδιαφέρεται.

Ας δει λοιπόν τα θέματα της Γενικής παιδείας των Ημερησίων Λυκείων από ΕΔΩ.

Σαν επανάληψη ακούγεται, του προηγουμένου post...

Με ποια ερώτηση. Υπάρχει κάποια πρόταση για το πώς μπορούμε να κάνουμε τους μαθητές μας της Γ΄Λυκείου να ενδιαφερθούν για το μάθημα της Γενικής παιδείας;;; Και δεν υπονοώ να το κάνουμε υποχρεωτικό στις Πανελλαδικές...

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Με αφορμή τα θέματα της φυσικής Γεν Παιδειας του Λυκείου θα ήθελα να σας θέσω μια απορία.
στο θέμα 1ο στο ερώτημα 5 στην πρόταση β υπάρχει η εξής διατύπωση:
"Το φως συμπεριφέρεται άλλοτε ως κύμα και άλλοτε ως σωματίδιο".
ως προτεινόμενη απάντηση δίνεται η Σωστή.
Στο βιβλίο "Κριτήρια αξιολόγησης Φυσικής" του Χ. Χρονόπουλου στο Κριτήριο 16 , θέμα 1ο ερώτημα Β στην ίδια ερώτηση η απάντηση είναι Λάθος.
Ποια είναι η γνώμη σας?
Ευχαριστώ

Διονύσης Μάργαρης είπε...

Το ερώτημα είναι σωστό.
Το φως είναι ηλεκτρομαγνητικό κύμα και δεν υπάρχει αμφιβολία γι' αυτό. Όμως στην αλληλεπίδρασή του με την ύλη συμπεριφέρεται σαν σωματίδιο με την έννοια ότι εκπέμπεται και απορροφάται όχι συνεχώς αλλά ασυνεχώς με την μορφή του φωτονίου που έχει ενέργεια Ε=hf.
Επειδή υποψιάζομαι ότι είσαι υποψήφιος, ξέχνα το και προχώρα στο επόμενο μάθημα. Καλή επιτυχία και στο τέλος θα κάνεις ταμείο.

Ανώνυμος είπε...

ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΡΩΤΗΣΩ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΣΤΟ 4 ΘΕΜΑ ΔΕΝ ΕΒΑΛΑ ΤΟ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΗΜΟ ΤΗΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΜΟΥ ΒΓΗΚΕ ΛΑΘΟΣ ΘΑ ΧΑΣΩ ΠΟΛΛΑ ΜΟΡΙΑ