Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

ΣΥΝΘΕΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΔΥΝΑΜΗΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΖΑΣ ΤΟΥ

Από τον συνάδελφο και φίλο Θοδωρή Παπασγουρίδη έλαβα μια μελέτη πάνω στη σύνθετη κίνηση στερεού. Αφού δικαιολογημένα τον αποκαλέσω μόνιμο συνεργάτη της στήλης  και για αυτήν την προσφορά του, την δίνω για μελέτη.
  
Το σχολικό βιβλίο στη σελίδα 113, σε μια φαινομενικά αθώα παράγραφο λέει τα εξής:

« Αν σ’ ένα ελεύθερο σώμα ασκηθεί δύναμη που ο φορέας της διέρχεται από το κέντρο μάζας του, το σώμα δεν εκτελεί περιστροφική αλλά μεταφορική κίνηση. Αν όμως ο φορέας της δύναμης δεν διέρχεται από το κέντρο μάζας του σώματος, τότε το σώμα εκτός από μεταφορική εκτελεί ταυτόχρονα και περιστροφική κίνηση, γύρω από υποθετικό άξονα ο οποίος διέρχεται από το κέντρο μάζας του σώματος και είναι κάθετος στο επίπεδο που ορίζεται από το φορέα της δύναμης και το κέντρο μάζας του σώματος.» 

Κατά τη γνώμη μου, η παράγραφος αυτή κάθε άλλο παρά αθώα είναι, κρύβει μέσα της ουσιαστικές έννοιες για τη δυναμική του στερεού σώματος, τις οποίες νομίζω αξίζει να διασαφηνίσουμε μέσα από τις ακόλουθες εφαρμογές.
 Ας δούμε αναλυτικά το θέμα. Η συνέχεια ΕΔΩ.
.

2 σχόλια:

Θοδωρής Παπασγουρίδης είπε...

Νομίζω ότι ο βαθμός δυσκολίας της συγκεκριμένης ανάρτησης πρέπει να είναι 3. Δεν καταλαβαίνω γιατί αποκλείεται από τις εξετάσεις; Βασίζεται σε γνώση που αναφέρεται στο σχολικό και έχει απλούστατα μαθηματικά, ενώ συνδυάζει ουσιαστικές γνώσεις φυσικής που πρέπει να έχει αυτός που τελειώνει το Λύκειο.
Δηλαδή ο "οργασμός" τριγωνομετρίας στην ανάρτηση με τη διαφορά φάσης στο στάσιμο, έχει βαθμό δυσκολίας 2, δηλαδή απευθύνεται σε όλους τους μαθητές και η πιο πάνω ανάρτηση μόνο σε καθηγητές;
Νομίζω Διονύση, ότι σου έχει ξεφύγει. Επίσης, σε παρακαλώ, να μπεις στον κόπο να αλλάξεις ξανά τον ορισμό του κέντρου μάζας, μια και μπορεί να βρίσκεται και έξω από το στερεό.
Ευχαριστώ

Διονύσης Μάργαρης είπε...

Δίκιο έχεις Θοδωρή και συγνώμη, απλά στην πρώτη ανάρτηση είχε νομίζω 3 και 5 και τώρα που την ξαναβρήκα, χωρίς να προβληματιστώ την έβαλα μόνο για καθηγητές.
Θα κάνω διόρθωση.